perjantai 28. marraskuuta 2008

Arkea

Terroristi-iskut naapurimaahan Intiaan Mumbain kaupunkiin vaikuttaa elamaan taallakin. Naiden kahden valtion valit ovat taas kiristymaan pain - juuri kun oli meneillaan yhteistyoneuvottelut valtioiden valilla... Taalla ei iskuja ensiksi edes loytynyt urdun-kielisista sanomalehdista(voi olla etta ei vain ehtinyt aamun lehteen) ja englanninkielisissa lehdissa ymmarrettavasti on viitattu vain epamaaraisiin terroristiryhmiin. BBC-uutiset kun samaan aikaan antoivat jo ryhmille nimetkin. Meilla ei telkkua ole joten kuulimme BBC:n tiedot muilta. Taallakin oli (ennen Mumbain iskuja) kadulla muutamana paivana liikkeella poliisin anti-terroristi-joukot. Muuten taalla on ollut rauhallista. Tai sitten me ei vaan tajuta kaikkea mita pinnan alla tapahtuu... Naapurin mies kertoi Jukalle etta ei halua asua taalla kun on jatkuva "jannite" ilmapiirissa. Voi olla henkilokohtaistakin. Stressia. Monilla on taloudellista ahdinkoa. Tyottomyytta. Sairauksia. Varsinkin nain kylman saan aikaan ja huonoissa elinolosuhteissa elo voi kayda todella raskaaksi. K.o. naapurit olivat todella iloisia pellinpalasta joka liikeni meidan varastosta heille talonsa "tilkkeeksi". 
Maanjaristyksen jalkeen kuulemma(eras uskova kertoili Jukalle) paikalle tuli paljon ulkomailta apua. Ja maanjaristyksen jalkeen(hanen sanojensa mukaan) monista Abbottabadilaisista tuli rikkaita... Ikavaa kuultavaa... Ikavaa on myos jatkuvat ristiriidat eri kristittyjen ryhmien valilla. Vaikeaa siina olla neutraalina! Kiitos Jumalalle keskukseemme tulee eri seurtakunnista porukoita erilaisiin jarjestamiimme tilaisuuksiin ja me Jukan kanssa ollaan nyt kierretty vierailulla lahes kaikkissa paikallisissa seurakunnissa ja tutustuttu eri pastoreihin ja tyontekijoihin. Uskon etta Basis Community voi olla jatkossakin Jumalan kaytossa yhdistamassa ihmisia toisiinsa riitelemisen sijasta!
Myos muslimit ovat ystavystyneet kanssamme - niinkuin olemme kertoneetkin muutamista perheista joihin olemme saaneet tutustua. Eilen uusi tuttavuus joka asuu myos napurustossa tuli kaymaan. Han opettaa islamia ja arabiaa lapsille. Mielellaan jutteli (englanniksi) Jukan kanssa pitkaan. Mina kiltisti huiviini kietoutuneena tarjoilin teeta ja yritin olla hiljaa... Mukavan oloinen kaveri ja ystavallinen ja rauhallinen - niinkuin kaikki tahan asti tapaamamme paikalliset muslimit. Meilla ei ole heista pahaa sanaa sanottavana! Han aikoo tulla jatkossakin JP:n kanssa juttelemaan - vertailevat Koraania ja Rammattua ja Jeesuksen roolia naissa kahdessa kirjassa.
Tanaan menen taas naapurin naisten luo urdutunnille. Saatte rukoilla etta kielta opittaisiin. Aina on tahan asti loytynyt tulkki eri tilanteisiin avuksi mutta toki se paljon auttaa jos kielen alkeita osaa. Vaan ompa naita tilanteita ollut myos etta ovesta tulvii naisia vierailulle(perheen paa joka osaa vahan englantia lahti jatkamaan toitaan ja JP myos lahti asioille) ja niin siina sitten hymyillaan puolin ja toisin ja tunnista toiseen tarjoilen teeta ja toistelen samoja fraaseja ja "small talk"- lauseita urduksi - vastaukset sitten olivat pitkia ja nopeasti puhuttuja vivahteikkaita selostuksia joihin ymmartavaisesti hymyillen nyokkailin - ymmartamatta puoliakaan! Niin se sujui sekin paiva. Nain aina iltaisin saa todeta: Jumalan armo kantaa aina - paiva kuin paiva - tilanne kuin tilanne. Hanen avullaan kaikesta paastaan lapi. Kiitos teille rukouksistanne!  - M&J 

Ei kommentteja: